skip to Main Content

“Je kan meer dan je denkt”

“Je Kan Meer Dan Je Denkt”

“Dat gaat nooit lukken!”, “De Nederlandse taal is veel te moeilijk.”, “Ik ben veel te oud om een taal te leren”. Dit zijn zomaar een aantal uitspraken die ik als taaltrainer te horen krijg aan het begin van een basiscursus Nederlands. Aan de ene kant wil iemand heel graag de Nederlandse taal onder de knie krijgen, maar aan de andere kant komt er een gevoel van onzekerheid naar boven.

Meteen proberen Nederlands te spreken

Veel cursisten vragen mij: “Hoe kan het dat jij Pools spreekt?” En mijn antwoord is dan meestal: “Gewoon, omdat ik het spreek.” Dit lijkt heel simpel en kort door de bocht, maar het is wel de waarheid. Door gelijk vanaf het begin te starten met het spreken van de taal vermijd je de zogenoemde taalbarrière. Ik probeer de cursisten dan ook altijd mee te geven dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken en dat het alleen maar positief is, en zeker in de ogen van je gesprekspartner, dat je de taal probeert te spreken. Niemand zal vanaf de start perfect Nederlands spreken, maar door fouten te maken en die proberen te verbeteren zul je je na verloop van tijd veel makkelijker verstaanbaar maken. Het is vallen en opstaan. De ene keer zal het makkelijker gaan dan de andere keer.

Nederlands is helemaal niet moeilijk

Om de taal te spreken is er natuurlijk wel een bepaalde basis nodig. En daar ben ik voor. Zo onzeker als de meeste cursisten zijn bij les 1, zo zeker zijn ze na een aantal lessen. Het is geweldig om te zien hoe de cursisten hun eerste zinnetjes in het Nederlands beginnen te maken. Hoe verbaasd ze zijn dat ze zichzelf al kunnen voorstellen in het Nederlands of als na enige tijd blijkt dat de Nederlandse taal eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Taaltrainers zijn geen tovenaars

“Zie je wel, je kan meer dan je denkt!” Dit zeg ik telkens weer tegen de cursisten die er eerst heel stellig over waren dat de Nederlandse taal te moeilijk is, maar die uiteindelijk wel gewoon de dokter kunnen bellen om een afspraak in het Nederlands te maken. Wij taaltrainers zijn geen tovenaars. Het is niet zo, dat wij langskomen en iedereen na 10 lessen ineens vloeiend Nederlands spreekt. Er komt heel veel eigen inzet bij kijken, waar echt wel een bepaalde motivatie voor nodig is. Wij geven de routebeschrijving, maar de cursist dient zelf de weg te vinden. Voor elke cursist is de weg die wordt bewandeld verschillend met die van een ander, maar het einddoel is hetzelfde. Na verloop van tijd valt de routebeschrijving weg en kunnen de cursisten dit doel bereiken, gewoon al op basis van hun zelfvertrouwen dat is ontstaan gedurende de taallessen. En dat is het mooie van dit vak! Cursisten die hun best doen om hun doel te bereiken, die de wil tonen om zich in het Nederlands verstaanbaar te maken, zorgen ervoor dat ik er zin in heb om de volgende routebeschrijving alweer klaar te maken voor nieuwe cursisten.